Seminarium

Ordförklaringar

Tre frukostseminarier om omställning

 ”Den svenska arbetsmarknadsmodellen ger en hög omställningsförmåga att möta förändringar i vår omvärld.” Så skriver regeringen i sin budgetproposition. A-kassan är en viktig del av den svenska modellen, med trygghet för individerna och flexibilitet på arbetsmarknaden. Men exakt vilka problem ska den lösa? Och vilka ska den omfatta?

Akademikernas a-kassa och IF Metalls a-kassa bjuder tillsammans med ledamöter från riksdagens arbetsmarknadsutskott in till tre frukostseminarier om omställning och a-kassa.

Första seminariet i riksdagen den 25 januari

Omställning – 60 procent kan inte få a-kassa – vad är problemet?

Arbetslöshetsförsäkringen ska ge trygghet och underlätta och stimulera till omställning. Idag är 72 procent av arbetskraften med i a-kassan – är vi nöjda med det? Vilka är det som inte behöver vara försäkrade ? Idag får 40 procent av de arbetslösa* a-kassa, är det en tillräckligt träffsäker arbetslöshetsförsäkring?  När en stor andel av de arbetslösa inte kan få a-kassa är möjligheterna att använda arbetslöshetsförsäkringen som ett redskap för att underlätta omställningen på arbetsmarknaden begränsade. 

Regeringen vill att matchningen på arbetsmarknaden ska förbättras, att tiden som unga är arbetslösa ska minska och att långtidsarbetslöshet ska förebyggas och motverkas. I vad mån är arbetslöshetsförsäkringen ett medel för att uppnå detta och vad skulle kunna få den att bli vassare? Vi har bjudit in Tomas Berglund och Mattias Strandh, som båda är sociologer, för att berätta om sina forskningsresultat när det kommer till hur den upplevda tryggheten eller otryggheten i samhällets skyddsnät påverkar enskildas agerande och vilka människors drivkrafter till omställning är. Vi tror att deras kunskap på systemnivå kan vara viktig och intressant input för alla som funderar på vilka konkreta lösningar som bäst skulle leda till en flexibel och trygg arbetsmarknad där alla kan delta.

Ledamöter från arbetsmarknadsutskottet kommenterar.

Tid: Onsdagen den 25 januari kl. 8.00-10.00 (frukost serveras från kl. 7.30)

Plats: Riksdagen, Mittpoolen, ingång från Riksplan

Anmäl dig till alexandra.oljans.ahlin@aea.se senast fredagen den 20 januari.

*öppet arbetslösa, deltidsarbetslösa, tillfällig timanställning

Boka redan nu in följande datum. Mer information kommer.

Omställning och månadsuppgifter – Vad händer om a-kassan inte räknar på timmar?

Tid: Onsdagen den 1 mars kl. 8.00-9.30 (frukost från 7.30)

Plats: Akademikernas a-kassa, Klara Norra Kyrkogata 33

Omställning – Vad kan a-kassan göra?

Tid: Onsdagen den 29 mars kl. 8.00-9.30 (frukost från 7.30)
Plats: Akademikernas a-kassa, Klara Norra Kyrkogata 33

Har du frågor eller vill anmäla dig redan nu? Kontakta alexandra.oljans.ahlin@aea.se

 

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 19 december 2016
Sidansvarig: Annika Stenberg