Seminarium

Ordförklaringar

Omställning och månadsuppgifter – Vad händer om a-kassan inte räknar på timmar

Arbetsgivarintyget är grundstenen i varje arbetslöshetsärende. Där finns uppgifter som behövs för kontroll av arbetsvillkor, normalarbetstid och normalinkomst, anställningstider och arbetslöshetsorsak. Idag kompletteras 70-80 procent av arbetsgivarintygen och 2007 uppskattade IAF arbetsgivarnas kostnader för att hantera arbetsgivarintygen till 120 miljoner kronor. Landets arbetsgivare klagar på den börda som intygen innebär och de arbetslösa klagar på att de inte kan söka a-kassa förrän de har sina intyg.

Med anledning av regeringens proposition om individuppgifter i arbetsgivardeklarationen finns det återigen skäl att diskutera om a-kassornas medlemmar skulle kunna återanvända uppgifterna som arbetsgivarna lämnat till Skatteverket.

Vad skulle det innebära om a-kassorna räknade på inkomst istället för på arbetad tid? Skulle det vara möjligt att lägga till arbetstid i arbetsgivardeklarationen? Skulle det gå att lösa uppgiftsöverföringen så att både arbetsgivare och arbetslösa blev nöjda? Skulle det vara möjligt att erbjuda medlemmarna ett val mellan att använda arbetad tid eller arbetade timmar?

IF Metall och Akademikernas a-kassa bjuder nu in till diskussion om arbetsgivardeklarationens individuppgifter ändå skulle kunna användas för att underlätta för arbetsgivare och arbetslösa.

Deltagare: Ulf Hellstenius, försäkringschef på A-kassornas samorganisation (SO), Ulrika Vedin, utredare på LO, och Lena Ljungberg, kansliråd på Näringsdepartementet som var med och utarbetade förslagen kring e-inkomst i Socialförsäkringsutredningen. Moderator: Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa

Tid: Onsdagen den 1 mars kl. 8.00-9.30 (frukost serveras från kl. 7.30)

Plats: Akademikernas a-kassa, Klara Norra Kyrkogata 33

Mejla din anmälan till Alexandra.oljans.ahlin@aea.se senast fredagen den 24 februari.

 

Boka redan nu in nästa seminarium

Omställning – Vad kan a-kassan göra?

Tid: Onsdagen den 29 mars kl. 8.00-9.30 (frukost från 7.30)
Plats: Akademikernas a-kassa, Klara Norra Kyrkogata 33

Har du frågor eller vill anmäla dig redan nu? Kontakta alexandra.oljans.ahlin@aea.se

 

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 20 februari 2017
Sidansvarig: Annika Stenberg