Sommar, semester och säga upp sig?

Ordförklaringar
säga upp sig

Snart är det äntligen dags för semester. Och om du funderar på att säga upp dig är du inte ensam. Vår sida om regler om a-kassa när man säger upp sig är alltid välbesökt, men så här års är den en riktig klickraket.

Kan jag få a-kassa även om jag säger upp mig?

Ja, det kan du få. Det som händer är att du blir avstängd i 45 ersättningsdagar om du inte har giltiga skäl. Med giltiga skäl menar vi till exempel hälsoskäl styrkta av läkare eller att du har blivit trakasserad på arbetsplatsen. Fler giltiga skäl hittar du här 

Att säga upp sig för att till exempel söka ett nytt jobb eller att man tycker lönen är för dålig är - i försäkringens mening - inte ett giltigt skäl. Vi lägger ingen värdering i att du gör det. Det är helt upp till dig.

Bra att vet om avstängning och karens

 • Sök ersättning direkt efter anställningen har upphört så att din a-kassa inte sänks i onödan.
 • Avstängningsdagar och karensdagar är två olika saker. 
 • Avstängningstiden på 45 ersättningsdagar börjar när anställningen upphört, inte dagen man säger upp sig.
 • Alla ersättningsperioder inleds med 7 dagars (6 dagar från 1 juli) karens.
 • Avstängningsdagar och karens dras när du antingen är registrerad på arbetsförmedlingen eller arbetar minst 3 timmar per dag.
 • Skulle du till exempel åka på semester, vara föräldraledig eller sjuk under avstängningstiden skjuts den framåt.
 • Efter 112 kalenderdagar är avstängningen alltid överspelad.
 • Varken avstängningsdagar eller karens dras från perioden som är 300 dagar.

De här reglerna gäller om man säger upp sig 

Det här gäller för a-kassa

Det som gäller för att man ska ha rätt till a-kassa grundad på lönen är att man uppfyller tre grundvillkor.

 1. Medlemsvillkoret - varit medlem i en a-kassa i 12 månader.
 2. Arbetsvillkoret - under 12 månader arbetat minst 6 månader, minst 80 timmar per kalendermånad. Vi tittar oftast på det senaste året. Tiden kan förlängas vid till exempel föräldraledighet, avslutade heltidsstudier eller sjukpenning.
 3. Registrerad på arbetsförmedlingen - att man kan söka och ta arbete i Sverige.

Har man inte hunnit vara med i a-kassan i 12 månader kan man ändå få ersättning grundad på arbetstiden. Grundersättningen är max 365 kronor per dag.

Lika mycket, lika länge

Efter avstängningen kan du få lika mycket ersättning som om du blivit uppsagd. Högsta ersättning är 910 kronor per dag och en ersättningsperiod är 300 dagar. Om du har en inkomstförsäkring ska du kontakta ditt fackförbund, de flesta betalar inte ut någon ersättning om du själv valt att sluta.

Räkna ut hur mycket du kan få i a-kassa

Tycker ni på a-kassan att man ska säga upp sig?

Vi tycker att man ska våga säga upp sig för exempelvis söka nytt jobb, det är en av anledningarna till att a-kassan finns. Tanken är att man ska vara flexibel på arbetsmarknaden - kunna byta jobb eller starta eget. Och de flesta som säger upp sig har också redan en ny sysselsättning på gång. 

Ibland är alternativet - att stanna på ett arbete man vantrivs på - inte värt det. Det är bättre att ta en avstängning på 45 dagar än att bli sjuk. De flesta av våra medlemmar får jobb inom 100 dagar, andra behöver leta lite längre.

Medlemsansökan

 

Uppdaterad: 25 maj 2018
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!