Uppsagd från Saab?

Ordförklaringar

Är du uppsagd från Saab? Viktigast för din ansökan om a-kassa är att du är anmäld på arbetsförmedlingen. Många anmälde sig i samband med informationsmötet i Trollhättan, men om du inte är anmäld ännu är det viktigt att du gör det nu.

När du anmäler dig på arbetsförmedlingen får vi på AEA meddelande om det automatiskt.

Några dagar efter din anmälan får du information och ansökningshandlingar från oss i brevlådan.Skicka oss din ansökan om arbetslöshetsersättning så snabbt du kan så att du tidigt får besked om din rätt till ersättning.

De blanketter som du nu ska skicka till oss är:

  • Anmälan om arbetslöshet (ange att du arbetet på Saab)
  • Användaravtal för internetkassan
  • Ansökan om insättning på konto.

Här hittar du alla blanketter för utskrift.

Skicka in arbetsgivarintyget direkt du får det

Så snart du fått ditt arbetsgivarintyg från Saab ska du skicka det till oss. Intyget ska vara original eller vidimerad kopia. Skulle någon uppgift saknas på arbetsgivarintyget, till exempel bilförmån, kan du korrigera detta i efterhand med ett nytt intyg.

På ditt arbetsgivarintyg kommer konkursförvaltaren att ange din sista anställda dag (inklusive din uppsägningstid) och din sista dag med lönegaranti. Det är uppgiften om den sista dagen med lönegaranti som är viktig för din rätt till arbetslöshetsersättning. AEA kan börja handlägga ditt ärende så fort som vi får in ditt arbetsgivarintyg.

Kontrollera ditt datum för anmälan hos arbetsförmedlingen

Sveriges Ingenjörer har meddelat att villkoren för inkomstförsäkringen som kompletterar a-kassans utbetalningar ändras från den 1 januari 2012. Därför är det viktigt att du har rätt datum på din anmälan hos arbetsförmedlingen. Om det är fel ska du meddela oss detta.

Har du frågor om inkomstförsäkringen ska du kontakta till Saco SalusAnsvar på telefon 0200-87 50 40.

A-kassa först när lönegarantin är slut

Du kan tidigast få arbetslöshetsersättning dagen efter din sista dag med lönegaranti. Din ersättningsperiod hos a-kassan inleds med 7 karensdagar.

Exempel 1: Din lönegaranti tog slut den 12 december 2011 och du anmälde dig hos arbetsförmedlingen den 28 december 2011. Du kan få a-kassa från och med den 28 december 2011.

Exempel 2: Din lönegaranti tog slut den 15 januari 2012 och du anmälde dig hos arbetsförmedlingen den 28 december 2011. Då kan du tidigast få ersättning från och med den 16 januari 2012.

Möjligheter att deltidsstudera finns

Funderar du på att studera under din arbetslöshet? Det finns vissa möjligheter att deltidsstudera samtidigt som du får arbetslöshetsersättning. För att du ska få göra det måste du skicka in din ansökan om att få deltidsstudera till oss innan du påbörjar studierna. Vet du redan nu att du kommer att studera - skicka in ansökan tillsammans med de övriga blanketterna (se ovan).

Här kan du läsa mer om villkoren för att studera med a-kassa

Behöver du veta mer?

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.

Anna Glennert, tel. 08-412 33 49, anna.glennert@aea.se
Lotta Martinez Ericsson, 08-412 33 47, lotta.martinez-ericsson@aea.se
Jenny Andersson, 08-566 445 42, jenny.andersson@aea.se

Du kan också ringa 08-412 33 00 eller mejla info@aea.se

Uppdaterad: 28 november 2014
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!