Kom ihåg din aktivitetsrapportering till arbetsförmedlingen

Ordförklaringar

Aktivitetsrapporter till arbetsförmedlingen varje månad

För att ha rätt till a-kassa ska man bland annat vara aktivt arbetssökande och från och med den 1 september 2013 förtydligas reglerna. Då ska alla arbetssökande lämna skriftliga aktivitetsrapporter till arbetsförmedlingen minst en gång i månaden. Rapporterna ska innehålla information om vad man gjort för att bryta arbetslösheten, till exempel vilka jobb man sökt. Det är viktigt att hålla kontakten med arbetsförmedlingen för att inte riskera att gå miste om arbetslöshetsersättning.

Kontakta a-kassan inom två veckor när något förändras

De som får arbetslöshetsersättning utbetald blir skyldiga att, inom två veckor, anmäla till a-kassan om någonting som kan påverka arbetslöshetsersättning förändras. Det kan till exempel handla om att man börjat studera, inte längre har sin barnomsorg ordnad, startat eget företag eller ansökt om pension.

Nya konsekvenser om man inte sköter sitt arbetssökande

Tidigare var a-kassan skyldig att sänka ersättningen direkt om en arbetslös medlem missköter sitt arbetssökande. Nu trappas åtgärderna upp i fler steg, med en varning första gången. 

Uppdaterad: 22 mars 2019
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!