Välkommen på seminarium om ungdomsarbetslöshet med Clas Olsson

Ordförklaringar

Clas Olsson, Arbetsförmedlingen

Inbjudan till seminarium om ungdomsarbetslöshet

Ung och arbetslös - vad är problemet?

Sverige hade i november 2013 en ungdomsarbetslöshet på 22,6 procent. Varför är den så hög och vad kan man göra åt det? Akademikernas a-kassa bjuder in till seminarium med bland andra Clas Olsson, Arbetsförmedlingen och Peter Håkansson, forskare.

PROGRAM

Ungdomar saknar kontakter

Peter Håkansson, forskare vid Malmö högskola, har i sin avhandling visat att kontakter och nätverk har stor betydelse för en individs möjligheter att få ett jobb. Eftersom ungdomar ofta saknar arbetslivserfarenhet är kontakter och nätverk extra viktiga. Ett sätt att knyta kontakter är via föreningslivet. Håkanssons forskning visar att sannolikheten att vara arbetslös minskar med upp mot 80 procent om en individ är aktiv i en förening. Samtidigt visar data att ungdomarnas engagemang i föreningslivet har minskat sedan mitten av 1990-talet.

Paneldebatt

Vad behöver och kan politiker, ungdomar, arbetsförmedling och näringsliv göra åt ungdomsarbetslösheten?

Debatt mellan bl.a. Clas Olsson, tf generaldirektör Arbetsförmedlingen, Marie Silfverstolpe, näringspolitisk expert Almega, Jytte Guteland, projektansvarig Global Utmaning och kandidat till Europaparlamentet för (S) samt Susanne Zander, koordinator Temagruppen Unga i arbetslivet.

Moderator: Anders Jonsson, presschef Saco

Var? Westmanska palatset, Holländargatan 17, Stockholm

När? Fredagen den 24 januari kl. 11.00-12.00. Kaffe från 10.30.

Anmälan: Skicka din anmälan till aloa@aea.se senast den 20 januari. Märk den gärna med "Seminarium".

Kontaktperson: Alexandra Oljans Ahlin aloa@aea.se eller 070-740 46 74.

FÖLJ OSS GÄRNA!

Vi finns både på Facebook och Twitter @akademikernas. Följ oss gärna!

Uppdaterad: 28 november 2014
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!