Unga vill också jobba

Ordförklaringar

Fler än åtta av tio unga tycker att det är viktigt med ett fast jobb. Och de är beredda att gå långt för att få ett jobb de vill ha visar en ny attitydundersökning som tagits fram av bland andra Akademikernas a-kassa.

Undersökningen visar att fler än åtta av tio unga vill ha ett fast jobb med en bra lön och en bra arbetsmiljö. För att få det jobb man vill ha är 48 procent beredda att arbeta övertid/helger, 69 procent att flytta och 82 procent är beredda att utbilda sig.

Resultaten ligger helt i linje med de undersökningar som Akademikernas a-kassa tidigare gjort mot äldre målgrupper.
- I våra undersökningar är det två tredjedelar som anger att man anser att det är viktigare att snabbt hitta ett nytt jobb, än att hitta ett jobb som motsvarar vissa krav, säger Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.

1000 ungdomar mellan 16-30 år har intervjuats och intervjuerna har skett genom Sifos riksrepresentativa webbpanel i oktober 2014. Undersökningen och rapporten ”Generation jobb” har tagits fram i samarbete med Eskil Wadensjö, professor i arbetsmarknadspolitik vid Stockholms universitet. Undersökningen är resultatet av ett samarbete mellan Akademikernas a-kassa, Arbetsmiljöverket, Temagruppen Unga i Arbetslivet, TCO och analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence.

Ladda ner Generation jobb

Uppdaterad: 11 februari 2015
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!