Kortast väntetid på a-kassa hos Akademikernas

Ordförklaringar

Akademikernas a-kassa har den kortaste väntetiden från arbetslöshet till utbetalad ersättning. Det visar siffror från IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Mellan 4 till 8 veckors väntetid

När IAF har granskat hur lång tid det tar för en person att få ersättning från sin a-kassa visar statistiken att Akademikernas a-kassa tillsammans med en till a-kassa har den kortaste väntetiden. Medianen för alla a-kassor är 6 veckor och hos Akademikernas a-kassa är väntetiden endast 4 veckor. De a-kassor som har längst väntetid har 8 veckor. 

– Vi vet hur otroligt viktigt det är för den enskilde att snabbt få sina pengar. Det handlar förstås om privatekonomin men också om arbetssökandet. Vi vet att det är först när man har koll på sin ekonomiska situation som man kan lägga fullt fokus på att söka ett nytt jobb, säger Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.

Digitala tjänster snabbar upp handläggningen

Akademikernas a-kassa har arbetat med många olika delar för att skynda på hanteringen. Bland annat är det idag en självklarhet att den som ansöker om ersättning kan använda sig av elektroniska formulär på hemsidan och ha direktkontakt med a-kassan på Mina sidor. Akademikernas a-kassa har också varit med och tagit fram arbetsgivarintyg.nu – en elektronisk tjänst där alla arbetsgivare kan fylla i och direkt skicka in arbetsgivarintyget.

– Att korta ned väntetiderna handlar både om teknik och bemötande. Förutom att trimma systemen arbetar vi också mycket med hur vi som jobbar på Akademikernas kan hjälpa medlemmen så att vi snabbt får rätt underlag för att kunna fatta beslut. Vi hanterar stora summor pengar och har direktkontakt med de arbetslösa – vårt arbete med att effektivisera påverkar både samhällsekonomin och arbetsmarknaden, säger Annika Stenberg.

Kontakt

Annika Stenberg, kommunikationschef annika.stenberg@aea.se

Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör alexandra.oljans.ahlin@aea.se

Presskontakt

Uppdaterad: 1 februari 2016
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!