A-kassan ger trygghet – men inte för alla

Ordförklaringar

30 procent av arbetskraften är inte med i a-kassan. Om arbetslösheten skulle öka, som den till exempel gjort i Finland, är det många som inte kan få inkomsbaserad ersättning.
- Många tänker inte på att det tar tid att kvalificera sig för att få a-kassa, säger Alexandra Oljans Ahlin, Akademikernas a-kassa.

Anslutningsgraden till a-kassan i Sverige har sjunkit. 70 procent är med, en sänkning med 12 procentenheter på 10 år. Men arbetsmarknaden kan ändras snabbt, vilket Finland är ett exempel på. För fyra år sedan hade Sverige och Finland lika hög arbetslöshet (cirka 7,3) Idag är den 6,8 procent i Sverige och 9,1 procent i Finland. Enligt DN 21/6-2016 tvingas många finländare nu låna pengar och gå till välgörenhetsorganisationer på grund av att privatekonomin inte går ihop, bland annat för att a-kasseersättningen sänkts.

– När arbetsmarknaden är god är det färre som väljer att gå med i a-kassan. Man glömmer bort att det krävs 12 månaders medlemskap för att kvalificera sig för inkomstbaserad ersättning, säger Alexandra Oljans Ahlin, Akademikernas a-kassa.

Alexandra Oljans Ahlin betonar att arbetslöshetsförsäkringen är viktig för en flexibel arbetsmarknad och som omställningsförsäkring oavsett konjunktur, exempelvis om man vill byta anställning.

– Och om konjunkturen vänder och arbetslösheten ökar är det många som inte bara går miste om möjligheten till inkomstbaserad arbetslöshetsersättning. De går också miste om chansen till inkomstförsäkring via sitt fackförbund, säger Alexandra Oljans Ahlin.

 

Diagram arbetslöshet Sverige Finland

Uppdaterad: 19 december 2017
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!