Arbetslösheten sjunker

Ordförklaringar
Arbetslösheten var 6,31 procent under det andra kvartalet 2016, vilket är 0,8 procentenheter lägre än för samma period 2015. Trots detta är arbetslösheten kvar på en fortsatt hög nivå. 
Bland akademikerna är arbetslösheten betydligt lägre, det konstaterar Akademikernas a-kassa i sin Arbetslöshetsrapport. 

Historiskt hög nivå

I dag släpper SCB arbetsmarknadsstatistiken för årets andra kvartal och av den framgår att arbetslösheten fortsätter att minska. Men trots att siffrorna de senaste fyra åren har gått åt rätt håll är arbetslösheten i ett historiskt perspektiv på en fortsatt hög nivå, vilket också Akademikernas a-kassa har konstaterat i Arbetslöshetsrapporten 2016. I dag är det så många som 312 000 individer som saknar arbete. Den höga arbetslösheten är också något som den nya utredning som ska se över statens och Arbetsförmedlingens roll för en väl fungerande arbetsmarknad har som utgångspunkt.
- Det är viktigt att komma ihåg att även om siffrorna visar en positiv trend så är det fortfarande allt för många som saknar ett jobb, så det är bra att det har tillsatts en utredning för att effektivisera stödet till de arbetslösa, säger Petter Broman, som arbetar med statistik på Akademikernas a-kassa. 

Lägre arbetslöshet för akademiker

Under 2015 var 3,6 procent av alla akademiker arbetslösa, jämfört med 6,7 procent av hela arbetskraften. Arbetslösheten är betydligt högre bland dem som är lågutbildade[2].

- I arbetslöshetsstatistiken kan man väldigt tydligt se att utbildning är en god investering för att undvika arbetslöshet, säger Petter Broman. 

Arbetslöshetsrapporten

Vill du veta mer om hur arbetsmarknaden såg ut under 2015? Läs Arbetslöshetsrapporten 2016 (arbetsloshetsrapporten.se) där Akademikernas a-kassa har sammanställt relevant arbetsmarknadsstatistik. 

 

 1 Statistiknyhet från SCB 2016-08-30 för åldersgruppen 20-64 år

 2 Arbetslöshetsrapporten 2016

 

Kontakt

Petter Broman, statistik, 08-566 445 82, petter.broman@aea.se

Alexandra Oljans Ahlin, Kommunikatör, 070-740 46 74, aloa@aea.se
Uppdaterad: 30 augusti 2016
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!