Hej!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på ett par frågor om vår sajt. Det tar bara någon minut.

Vänliga hälsningar

Akademikernas a-kassa.

Ordförklaringar

Sjukdom

Om du blir sjuk under arbetslösheten ska du fylla i det på kassakortet så att din ersättning blir rätt – du ska inte ha a-kassa och sjukpenning för samma tid. Och om du var sjuk innan du blev arbetslös ska du berätta det för oss eftersom det kan göra att vi får räkna bort månader med lite arbete när vi ska bestämma din dagpenning.

Sjuk? Anmäl dig till Försäkringskassan

Du kan inte vara sjuk och arbetslös samtidigt. Om du är sjuk ska du anmäla det till Försäkringskassan och få sjukpenning därifrån. Är du sjuk ska du kryssa "sjuk" på dina kassakort även om du inte får sjukpenning –ring oss om du är osäker. Skulle du vara sjuk en längre tid ska du också meddela din arbetsförmedlare. När du är sjuk ska du i normalfallet kryssa i att du är sjuk hela dagen. För att vara sjuk på deltid krävs att en läkare sjukskrivit dig. Ring oss om du är sjukskriven på deltid så att vi kan informera dig om hur du ska fylla i kassakorten.

Sjuk- och aktivitetsersättning på kassakorten

Du som har sjuk- eller aktivitetsersättning på en fjärdedel eller hälften ska inte skriva sjuk på kassakorten. Vi justerar din ersättning genom att sänka det antal timmar per vecka du står till arbetsmarknadens förfogande. Om du är sjuk på halvtid kan du som mest söka 20 timmars arbete per vecka.

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 13 april 2016
Sidansvarig: Annika Stenberg