Hej!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på ett par frågor om vår sajt. Det tar bara någon minut.

Vänliga hälsningar

Akademikernas a-kassa.

Ordförklaringar

Starta eget företag

Startar du ett eget företag när du är arbetslös upphör ersättningsrätten. Vi gör en helhetsbedömning. Det kan räcka med att du registrerar ett domännamn, marknadsför dig och lämnar en offert för att du ska räknas som egen företagare.

Starta eget som arbetslös – ersättningsrätten upphör

Om du påbörjar en egen verksamhet när du är arbetslös upphör din rätt till a-kassa direkt eftersom arbetslöshetsersättning aldrig får användas för att bygga upp en företagsverksamhet eller som inkomstutfyllnad i företag med dålig lönsamhet. Den dag som du startar verksamheten måste du meddela oss detta i ett brev eller per telefon och från och med samma dag ska du också deklarera heltidsarbete på kassakorten.

När börjar den egna verksamheten?

För att ha rätt till a-kassa krävs att du vill och kan ta alla lämpliga arbeten och du måste aktivt anstränga dig för att bryta din arbetslöshet. Du måste därför vara uppmärksam när du förbereder din egna verksamhet så att du noterar då din verksamhet tar sådana former att du inte längre kan räknas som arbetslös.

När vi avgör om du räknas som arbetslös eller om du ska betraktas som företagare gör vi en samlad bedömning av din situation. Viktiga omständigheter för vår bedömning är bl.a. om du lämnar offert, marknadsför verksamheten eller har kundkontakter. Vi lägger också vikt vid om du inregistrerar ett företagsnamn, skaffar f-skattsedel, skaffar lokal eller liknande. Dessa faktorer är i och för sig starka indikatorer på att du är företagare men varje aktivitet måste bedömas i sitt sammanhang.

Fortsätt att vara medlem i a-kassan

Fortsätt att vara medlem hos oss när du startar eget. Skulle ditt företag inte vara lönsamt och du är tvungen att lägga ner kan du ha rätt till ersättning igen. Har du till exempel varit verksam kortare tid än 12 månader kan du fortsätta på din pågående ersättningsperiod.

Mer om uppehåll i ersättningen

Stöd vid start av företag

Det är arbetsförmedlingen som beviljar stöd vid start av näringsverksamhet, även kallat starta eget-bidrag.

Mer om starta eget-bidrag

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 16 maj 2016
Sidansvarig: Annika Stenberg