Semester/Ledighet

Ordförklaringar

Tidrapportera Kan inte ta arbete om du ska resa utomlands eller vill ta ledigt från ditt arbetssökande. Du som har betald semester från ett deltidsarbete ska tidrapportera Semester.

Arbetslös: fyll i Kan inte ta arbete

För att ha rätt till ersättning från a-kassan måste man i de flesta fall vara i Sverige och kunna ta arbete här. Vill man resa bort eller bara ta ledigt från arbetssökandet innebär det att man inte har rätt till någon ersättning från a-kassan. Ange Kan inte ta arbete på tidrapporten. Bocka endast i semester på tidrapporten om du har semester från en anställning.

Deltidsarbete: fyll i Semester

Om man har ett deltidsarbete har man rätt att vara ledig för semester. Det kan vara så att man måste ta ut ledighet i semester fastän man hellre skulle vilja arbeta, till exempel om arbetsplatsen stänger. Ange semester på tidrapporten.

Oavsett varför man är semesterledig så gäller följande regler:

  • Semesterdagar är alltid hela dagar. Skulle man ta semesterledigt en enstaka dag räknas det som om man har semester hela dagen även om man i vanliga fall skulle ha arbetat mindre än åtta timmar den aktuella dagen.
  • Arbetslösa dagar räknas som semesterdagar om de ligger mellan dagar som du har semesterledigt. Den som normalt får ersättning från a-kassan någon eller några dagar per vecka har inte rätt till någon ersättning alls för vecka eller veckor där man har semester hela veckoarbetstiden. Denna regel gäller även om man har ett arbete där man jobbar heltid en vecka och är arbetslös på heltid en vecka.

Läs mer i semesterlagen

Exempel – Sara arbetar 60 procent varje vecka

Sara arbetar 60 procent med månadslön. Hennes arbetstid är förlagd måndag, tisdag och fredag. Vecka 32 har hon semester från sitt arbete hela veckan. På tidrapporten fyller Sara i semester måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag.

Exempel – Johnny arbetar heltid varannan vecka

Johnny arbetar 50 procent med månadslön. Ena veckan jobbar han heltid och ena veckan är han arbetslös på heltid. Vecka 28, 30 och 32 har Johnny semester från sitt arbete. På tidrapporten fyller Johnny i semester vecka 28, 29, 30, 31 och 32.

Söka jobb utomlands

Om man vill söka jobb utomlands och få a-kassa ska man först ansöka om intyg U2 hos Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Till vår sajt www.aea.se/utland

Uppdaterad: 25 april 2019
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!