Semester/Förhinder

Ordförklaringar

Tidrapportera "förhindrad" på kassakortet om du ska resa utomlands eller vill ta ledigt från ditt arbetssökande. Har du semester från ett deltidsarbete ska du tidrapportera "semester".

Arbetslös – fyll i förhinder på kassakortet

För att ha rätt till ersättning från a-kassan måste du vara i Sverige och kunna ta arbete här. Vill du resa bort eller bara ta ledigt från arbetssökandet ett tag innebär det att du inte har rätt till någon ersättning från a-kassan. Fyll i förhinder på dina kassakort. Kryssa endast i kassakortens semesterrutor om du har semester från en anställning.

Deltidsarbete – fyll i semester på kassakortet

Om du har ett deltidsarbete har du rätt att vara ledig för semester. Det kan vara så att du måste ta ut ledighet i semester fastän du hellre skulle vilja arbeta, till exempel om arbetsplatsen stänger. Fyll i semester på ditt kassakort.

Oavsett varför du är semesterledig så gäller följande regler:

  • Semesterdagar är alltid hela dagar. Skulle du ta semesterledigt en enstaka dag räknas det som om du har semester hela dagen även om du i vanliga fall skulle ha arbetat mindre än åtta timmar den aktuella dagen.
  • Arbetslösa dagar räknas som semesterdagar om de ligger mellan dagar som du har semesterledigt. Du som normalt får ersättning från a-kassan någon eller några dagar per vecka har inte rätt till någon ersättning alls för vecka eller veckor där du har semester hela din veckoarbetstid. Denna regel gäller även om du har ett arbete där du jobbar heltid en vecka och är arbetslös på heltid en vecka.

Läs mer i semesterlagen

Exempel – Sara arbetar 60 procent varje vecka

Sara arbetar 60 procent med månadslön. Hennes arbetstid är förlagd måndag, tisdag och fredag. Vecka 32 har hon semester från sitt arbete hela veckan. På sitt kassakort fyller Sara i semester måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag.

Exempel – Johnny arbetar heltid varannan vecka

Johnny arbetar 50 procent med månadslön. Ena veckan jobbar han heltid och ena veckan är han arbetslös på heltid. Vecka 28, 30 och 32 har Johnny semester från sitt arbete. På sitt kassakort fyller Johnny i semester vecka 28, 29, 30, 31 och 32.

Söka jobb utomlands

Om du vill söka jobb utomlands och få a-kassa ska du först ansöka om intyg U2 hos Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Skaffa intyg för att få söka jobb utomlands

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 19 juni 2017
Sidansvarig: Annika Stenberg