Semester/Ledighet

Ordförklaringar

Tidrapportera att du inte kan ta arbete om du ska resa utomlands eller vill ta ledigt från ditt arbetssökande. Du som har betald semester från ett deltidsarbete ska tidrapportera Semester.

Arbetslös: fyll i Kan inte ta arbete

För att ha rätt till ersättning från a-kassan måste man i de flesta fall vara i Sverige och kunna ta arbete här. Vill man resa bort eller bara ta ledigt från arbetssökandet innebär det att man inte har rätt till någon ersättning från a-kassan. Ange att du inte kan ta arbete i tidrapporten. Bocka endast i semester på tidrapporten om du har semester från en anställning.

Deltidsarbete: fyll i Semester

Om man har ett deltidsarbete har man rätt att vara ledig för semester. Det kan vara så att man måste ta ut ledighet i semester fastän du hellre skulle vilja arbeta, till exempel om arbetsplatsen stänger. Ange semester på tidrapporten.

Oavsett varför du är semesterledig så gäller följande regler:

  • Semesterdagar är alltid hela dagar. Skulle du ta semesterledigt en enstaka dag räknas det som om du har semester hela dagen även om du i vanliga fall skulle ha arbetat mindre än åtta timmar den aktuella dagen.
  • Arbetslösa dagar räknas som semesterdagar om de ligger mellan dagar som du har semesterledigt. Du som normalt får ersättning från a-kassan någon eller några dagar per vecka har inte rätt till någon ersättning alls för vecka eller veckor där du har semester hela din veckoarbetstid. Denna regel gäller även om du har ett arbete där du jobbar heltid en vecka och är arbetslös på heltid en vecka.

Läs mer i semesterlagen

Exempel – Sara arbetar 60 procent varje vecka

Sara arbetar 60 procent med månadslön. Hennes arbetstid är förlagd måndag, tisdag och fredag. Vecka 32 har hon semester från sitt arbete hela veckan. På tidrapporten fyller Sara i semester måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag.

Exempel – Johnny arbetar heltid varannan vecka

Johnny arbetar 50 procent med månadslön. Ena veckan jobbar han heltid och ena veckan är han arbetslös på heltid. Vecka 28, 30 och 32 har Johnny semester från sitt arbete. På tidrapporten fyller Johnny i semester vecka 28, 29, 30, 31 och 32.

Söka jobb utomlands

Om du vill söka jobb utomlands och få a-kassa ska du först ansöka om intyg U2 hos Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Till vår sajt www.aea.se/utland

Uppdaterad: 14 augusti 2018
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!