Vad ska jag skicka in?

Ordförklaringar

Har du arbetat heltid räcker det i de flesta fall med intyg för det senaste året. Har du varit sjuk, föräldraledig eller studerat på heltid behöver vi oftast gå längre tillbaka i tiden för att se att du uppfyllt villkoren för a-kassa.

Vad har du gjort det senaste året?

Klicka på plustecknet för att läsa vad du ska skicka in.

Anställning

 1. Fyll alltid i en Ansökan om ersättning. Formuläret finns i Mina sidor.
 2. Arbetsgivarintyg för 12 månader Din arbetsgivare fyller i ett arbetsgivarintyg på arbetsgivarintyg.nu. Om både du och din arbetsgivare har BankID får kan du se intyget på arbetsgivarintyg.nu och skicka det till oss direkt därifrån. Annars får du intyget på papper och laddar upp det i Mina sidor eller postar det.
 3. Har du sagt upp dig? Svara på frågor om egen uppsägning i Mina sidor.
 4. Har du ett företag? Har du haft ett företag vid sidan om din anställning ska du fylla i Företag – Extraarbete.
 5. Har du haft ett extraarbete? Om du vid sidan om ditt heltidsarbete jobbat extra utreder vi om det räknas som bisyssla. Skicka in ett arbetsgivarintyg även för ditt extraarbete. Mer om bisyssla och vilka intyg vi behöver.
 6. Jobbat utomlands? Har du arbetat utomlandshittar du information på vår sajt www.aea.se/utland

länkikon arbetsgivarintyg.nu

länkikon Mina sidor

 

Studerat

 1. Fyll alltid i en Ansökan om ersättning Formuläret finns i Mina sidor.
 2. Arbetsgivarintyg för 12 arbetade månader Om du inte arbetat det senaste året ska du skicka intyg för de tolv senaste månader som du arbetat. Även sommarjobb och extrajobb räknas med. Vi slår ut din inkomst på tolv månader så det är viktigt att du skickar in intyg på alla arbeten.
 3. Studieintyg Fyll i Studieintyg i Mina sidor om du har studerat det senaste året. Om du inte har haft studiemedel från CSN ska du även bifoga ett registreringsintyg från studieanordnaren som styrker terminstider.

Mer om studier

länkikon arbetsgivarintyg.nu

länkikon Mina sidor

 

 

Företagare

 1. Fyll alltid i en Ansökan om ersättning Formuläret finns i Mina sidor.
 2. Företag som huvudsaklig sysselsättning? Svara på frågor om ditt företagande i Mina sidor.
 3. Företag vid sidan om heltidsarbete? Har du haft företag som en bisyssla ska du skicka in formuläret Företag – Extraarbete. Till formuläret Företag – Extraarbete 

Har du varit företagare har vi några extra formulär för dig som inte finns i Mina sidor. De ligger på sidan E-tjänster.

Mer om företag

Till våra e-tjänster

länkikon Mina sidor

 

Hemma med barn

 1. Fyll alltid i en Ansökan om ersättning Formuläret finns i Mina sidor.
 2. Ange datum i din ansökan Har du varit föräldraledig på heltid räcker det med att du anger vilka datum det gäller när du söker ersättning.
 3. Arbetsgivarintyg för 12 arbetade månader Om du inte arbetat det senaste året ska du skicka intyg för de månader som du arbetat. Även sommarjobb och extrajobb räknas med.
 4. Jobbat och fått föräldrapenning? Har du kombinerat arbete med föräldrapenning ska du skicka in intyg från Försäkringskassan där det framgår hur mycket ersättning du har fått före skatt. Vi har möjlighet att slå ihop din inkomst och din föräldrapenning när vi räknar ut din a-kassa.

Mer om föräldraledighet 

länkikon Mina sidor

Annat

 1. Fyll alltid i en Ansökan om ersättning Formuläret finns i Mina sidor.
 2. Arbetsgivarintyg för 12 arbetade månader Om du inte arbetat det senaste året ska du skicka intyg för de tolv senaste månader som du arbetat. Även sommarjobb och extrajobb räknas med.
 3. Sjuk eller ledig? Om du varit sjuk, varit ledig eller gjort något annat än att arbeta eller studera anger du det när du söker ersättning.

länkikon Mina sidor

 

Sök ersättning i Mina sidor

I Mina sidor söker du ersätting, skickar in din tidrapport varje vecka, ser dina beslut och utbetalningar. Du kan skicka meddelanden och ladda upp dokument. 

länkikon Mina sidor

Kan du inte använda Mina sidor? Klicka här

Om du väljer att posta så ska du skicka handlingarna hit:

Akademikernas a-kassa

Box 3536

103 69 Stockholm

Uppdaterad: 13 februari 2018
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!