Sök ersättning igen

Ordförklaringar

Om du återupptar din gamla ersättningsperiod eller om du ska påbörja en ny beror på hur långt uppehåll du haft och vad du gjort under avbrottet. Skriv in dig på arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen, skicka in kassakort till oss och fyll i formuläret Återanmälan på sidan E-tjänster.

Uppehåll kortare än ett år

Om det var mindre än ett år sedan du senast hade a-kassa återupptar du alltid din gamla ersättningsperiod, förutsatt att du har dagar kvar. Det betyder att du inte behöver göra ny karens och att du har kvar samma dagpenning. För att detta ska gälla får det inte gå mer än 364 kalenderdagar från det att du senast hade rätt till ersättning till att du på nytt ansöker om och har rätt till ersättning.

  • Anmäl dig på arbetsförmedlingen och uppdatera dina uppgifter hos oss genom att fylla i formuläret Återanmälan på sidan E-tjänster.
  • Du är själv ansvarig för alla uppgifter som du har lämnat till oss förut. Är det något som förändrats ska du anmäla det till oss direkt. Vi kontrollerar först i efterhand om du haft rätt till din ersättning och då kan du bli återbetalningsskyldig om något blivit fel. Ring oss om du är osäker. 

Till Återanmälan

Uppehåll längre än ett år

Om det var 365 dagar eller mer sedan du fick a-kassa, och om avbrottet beror på att du arbetat, varit utomlands, haft semester eller ”bara varit hemma” ska du påbörja en ny ersättningsperiod. Då måste du på nytt klara arbetsvillkoret, göra ny karens på 7 dagar och att vi fattar nytt beslut om din dagpenning.

Om du under ditt uppehåll däremot har varit föräldraledig, sjuk på heltid eller om du studerat på heltid kan uppehållet hoppas över och vi kan återknyta till din gamla ersättningsperiod och behåller villkoren för din ersättning.

 

Arbetat utomlands?

Har du helt eller delvis arbetat utomlands under uppehållet kan andra regler gälla. Arbete inom EU/EES eller i Schweiz ska intygas med särskilda intyg och kan oftast räknas dig tillgodo i den svenska arbetslöshetsförsäkringen. Arbete i övriga världen kan bara i undantagsfall tillgodoräknas.

Mer om villkoren efter utlandsarbete

Hur arbete inom EU/EES intygas

Arbete utanför EU/EES

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 10 mars 2017
Sidansvarig: Annika Stenberg