Sök ersättning igen

Ordförklaringar

Om du fortsätter på din gamla ersättningsperiod eller om du ska påbörja en ny beror på hur långt uppehåll du haft och vad du gjort under avbrottet. Skriv in dig på arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen, tidrapportera och fyll i Ansökan om ersättning i Mina sidor.

Uppehåll kortare än ett år

Om det var mindre än ett år sedan du senast hade a-kassa fortsätter du alltid på din gamla ersättningsperiod om du har dagar kvar. Det betyder att det inte blir någon ny karens och att du har kvar samma dagpenning. Det får inte ha gått mer än 364 kalenderdagar från det att du senast hade ersättning.

  • Registrera dig på arbetsförmedlingen och uppdatera dina uppgifter hos oss genom att fylla i Ansökan om ersättning i Mina sidor.
  • Tidrapportera i Mina sidor (tidigare hette detta kassakort)
  • Du är själv ansvarig för alla uppgifter som du har lämnat till oss förut. Är det något som förändrats ska du anmäla det till oss direkt. Vi kontrollerar först i efterhand om du haft rätt till din ersättning och då kan du bli återbetalningsskyldig om något blivit fel. Ring oss om du är osäker.

Uppehåll längre än ett år

Om det var 365 dagar eller mer sedan du fick a-kassa och om avbrottet beror på att du arbetat, varit utomlands, haft semester eller bara varit hemma ska du påbörja en ny ersättningsperiod. Då måste du på nytt klara arbetsvillkoret och din period inleds med sju karensdagar och vi fattar nytt beslut om din dagpenning.

Om du under ditt uppehåll däremot har varit föräldraledig, sjuk på heltid eller om du studerat på heltid kan uppehållet hoppas över och vi kan återknyta till din gamla ersättningsperiod och behåller villkoren för din ersättning.

 

Arbetat utomlands?

Har du helt eller delvis arbetat utomlands under uppehållet kan andra regler gälla. Arbete inom EU/EES eller i Schweiz ska intygas med särskilda intyg och kan oftast räknas dig tillgodo i den svenska arbetslöshetsförsäkringen. Arbete i övriga världen kan bara i undantagsfall tillgodoräknas.

Allt om arbete utomlands på www.aea.se/utland

Uppdaterad: 9 april 2018
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!