Sök jobb i EU/EES

Ordförklaringar

Sök jobb i EU/EES med ersättning

Du som har varit arbetslös på heltid i minst fyra veckor kan ansöka om att få ta med din ersättning utomlands under tre månader om du söker jobb inom EU/EES eller i Schweiz. Ansök om intyget hos Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkring. Om du inte hittar något jobb måste du vara tillbaka i Sverige innan intyget går ut för att kunna fortsätta få ersättning.

Mer om att söka jobb med ersättning

Ansök om intyg U2

EU/EES-länder

Jobba i Danmark

I Danmark finns ingen allmän arbetslöshetsförsäkring. Bara den som är medlem i en a-kassa är arbetslöshetsförsäkrad när man arbetar där. Det är därför viktigt att du omedelbart ansöker om medlemskap i en dansk a-kassa om du får jobb i Danmark. Bor du kvar i Sverige och senare blir arbetslös riskerar du annars att inte få inkomstrelaterad ersättning från oss.

Tänk på att även den som arbetar som utsänd från Danmark (till exempel av en resebyrå eller biståndsorganisation) kan behöva vara med i en dansk a-kassa för att vara försäkrad. Tala med den danska a-kassan om vad som gäller.

Ta reda på från vilket datum du är medlem i den danska a-kassan. Ha kvar medlemskapet i AEA till dess och betala avgiften hit så att det inte uppstår något glapp mellan försäkringsperioderna.

Förteckning över de danska a-kassorna.

Jobba i Finland

I Finland finns både en allmän arbetslöshetsförsäkring med lägre ersättningsnivå och en försäkring som bygger på medlemskap i en finsk a-kassa. Du är därför inte helt oförsäkrad om du inte går med i en finsk a-kassa när du arbetar där. Om du behöver ansöka om ersättning i Finland på hel-eller deltid längre fram är det ekonomiskt fördelaktigt att vara med i en a-kassa. Vi rekommenderar att du blir medlem i en finsk a-kassa om du får jobb i Finland.

Förteckning över finska a-kassor.

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 10 mars 2017
Sidansvarig: Annika Stenberg