Timarbete och deltid

Ordförklaringar

Deltidsbegränsningen innebär att du som arbetar deltid endast har rätt till 75 ersättningsdagar i kombination med arbete. De veckor som du arbetar och samtidigt får ersättning förbrukar du deltidsdagarna. De veckor som du är helt arbetslös används inte dessa deltidsdagar.

Ny regel 15 maj 2017: 60 veckor istället för 75 dagar

Du som har rätt till a-kassa kan få ersättning så länge som du är arbetslös men maximalt i 300 ersättningsdagar. Om du har barn som är under 18 år när de 300 dagarna tar slut får du 150 extra dagar.

75 ersättningsdagar när du arbetar

Du som arbetar deltid med månadslön eller på timme har rätt att använda 75 av dina 300 ersättningsdagar i kombination med arbete. De 75 ersättningsdagarna är så kallade deltidsdagar. De veckor som du arbetar och samtidigt får ersättning förbrukar du deltidsdagarna. De veckor som du är helt arbetslös används inte dessa deltidsdagar.

Med deltidsdagar avses alltså inte arbetsdagarna under en vecka, utan de ersättningsdagar du får utbetalda från oss i veckor då du även har arbetat i någon omfattning. När dina deltidsdagar är slut har du möjlighet att få ersättning för veckor när du är helt arbetslös under förutsättning att du har dagar kvar på din ersättningsperiod.

Mer om 75-dagarsregeln

Räkna ut hur många ersättningsdagar du får per vecka

Exempel timlön varierande arbetstid

Före arbetslösheten arbetade Lotta i genomsnitt heltid. Hon har ett extraarbete där hon arbetar på timme vid behov.

Första veckan av sin arbetslöshet arbetar Lotta en dag (8 timmar). Hon kommer då att få ersättning för fyra dagar den veckan. Det är de fyra dagarna som räknas som deltidsdagar och som räknas bort från de 75 dagarna.  Lotta har då 71 dagar kvar att kombinera med arbete – och har 296 dagar kvar på sin period. Skulle Lotta veckan därpå vara arbetslös på heltid får hon ersättning för 5 dagar. Hon har då 291 dagar kvar på ersättningsperioden – varav 71 dagar kan kombineras med arbete.

Exempel timlön fastställd arbetstid/sysselsättningsgrad

Lasse arbetade före arbetslösheten i genomsnitt heltid. Han har ett extraarbete där han jobbar 20 procent och får timlön. Det betyder att han är garanterad arbete motsvarande 8 timmar varje vecka (40 x 0,2) och att han därför är skyldig att redovisa dessa timmar arbete varje vecka oavsett när dessa timmar faktiskt arbetas.

Lasse jobbar 16 timmar vecka 1 och inga (0) timmar vecka 2 men ska i detta fall ändå redovisa sina 8 timmar per vecka d.v.s. 8 timmar arbete vecka 1 och 8 timmar arbete vecka 2. Det innebär att Lasse får 4 dagars ersättning för varje vecka och att dessa dagar även ska räknas bort som deltidsdagar från de 75. Det innebär att Lasse efter dessa två veckor förbrukat 8 ersättningsdagar av sin ersättningsperiod och därmed har kvar 292 ersättningsdagar. Det innebär också att Lasse förbrukat 8 av sina deltidsdagar och därmed har 67 deltidsdagar kvar.

 

Hur fungerar regeln?

Hur fungerar regeln? Lyssna på när Alexandra och Kalle på dryga 2 minuter förklarar hur regeln fungerar.

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 7 april 2017
Sidansvarig: Annika Stenberg