Arbetslöshetsförsäkrad utanför EU/EES

Ordförklaringar

Även om du behåller ditt medlemskap hos oss betyder inte det att du därmed är arbetslöshetsförsäkrad i Sverige när du arbetar utomlands. Inom EU/EES gäller särskilda regler. Arbete i övriga världen kan som regel inte räknas med när du ansöker om arbetslöshetsersättning i Sverige.

Det finns dock några undantagssituationer: 

Du arbetar utomlands för en arbetsgivare med juridiskt säte i Sverige

Arbetar du för en arbetsgivare med juridiskt säte i Sverige och din lön dessutom utbetalas härifrån har du rätt att tillgodoräkna dig arbetet som om det vore utfört i Sverige. Får du ett sådant arbete ska du fortsätta vara medlem.

Du arbetar i utlandsstyrkan eller i statligt biståndsarbete med svensk finansiering

Tjänstgör du vid svenska Försvarsmaktens utlandsstyrka eller arbetar med biståndsarbete som Sida eller någon annan svensk statlig myndighet bekostar lönen för betraktar vi det som att du är anställd för svensk arbetsgivare. Du ska i så fall behålla ditt medlemskap.

Du är medföljande till partner med svensk arbetsgivare

Följer du med din partner som arbetar utomlands för en svensk arbetsgivare och din partner får sin lön utbetald från Sverige anses du vara s.k. medföljande i arbetslöshetsförsäkringens mening. Som partner räknas make/maka eller person som du är sammanboende med under förhållanden som liknar makars. Medföljande kan man vara både inom och utanför EU/EES.

Är du eller har varit medföljande har du rätt att hoppa över den tid du har varit utomlands när din rätt till arbetslöshetsersättning prövas och ersättningsrätten bedöms på det arbete du hade innan dess. Behåll ditt medlemskap i AEA i denna situation.

 

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 26 oktober 2016
Sidansvarig: Annika Stenberg