Villkor

Ordförklaringar

A-kassan är en försäkring. Ersättningen som betalas ut består av statsbidrag till 100 procent och riksdagen beslutar om vilka villkor som ska gälla. Nästan alla uppgifter i din ansökan ska styrkas med intyg för att du ska få rätt ersättning och för att det ska vara möjligt för staten att kontrollera att vi fattat rätt beslut.

Arbetsvillkoret är grunden

Det finns tre grundläggande villkor som ska vara uppfyllda för att du ska kunna få ersättning som baseras på din inkomst. De är 

  • Arbetsvillkoret: du ska ha jobbat minst 6 månader.
  • Du ska vara arbetslös: du ska vara anmäld på arbetsförmedlingen och aktivt arbetssökande.
  • Medlemsvillkoret: du ska vara betalande medlem i en a-kassa och ha varit det i minst 12 månader.

Om du uppfyller de två första villkoren men inte medlemsvillkoret kan du få ändå få ersättning i form av grundbelopp (max 365 kr/dag).

Arbetsvillkoret - 80 timmar per månad i 6 månader

Du ska ha arbetat minst sex månader för att ha rätt till ersättning. För att en månad ska räknas som en "arbetad månad" måste du ha fått lön för minst 80 timmar. Och du har 12 månader på dig att kvalificera dig. Det betyder att vi, i första hand, frågar efter hur mycket du har arbetat året direkt före din anmälan på arbetsförmedlingen. När vi räknar ut ersättningen slår vi alltid ut den arbetade tiden på 12 månader.

Mer om hur vi räknar ut ersättningen

Kvalifikationstiden kan förlängas

Kanske har du inte arbetat minst sex månader med 80 arbetstimmar under de senaste tolv månaderna? Då är det viktigt att du redovisar vi du gjort istället för att arbeta. Har du studerat, varit sjuk eller vårdat barn kan kvalifikationstiden för arbetsvillkoret förlängas med så kallad överhoppningsbar tid.

Mer om överhoppningsbar tid

Alternativvillkoret

Skulle du inte klara arbetsvillkoret på 80 timmar och sex månader prövar vi om du klarar det alternativa arbetsvillkoret. För det krävs att du har arbetat minst 480 timmar under en sammanhängande sexmånadersperiod. Varje arbetad månad måste innehålla minst 50 arbetade timmar.

Då är du arbetslös: registrerad och aktivt arbetssökande

För att du ska ha rätt till a-kassa krävs att du är arbetslös. För att räknas som arbetslös ska du kunna svara ”ja” på följande frågor

  1. Är du registrerad hos arbetsförmedlingen?
  2. Söker du aktivt arbete på egen hand?
  3. Vill och kan du ta arbete minst 17 timmar i veckan?
  4. Är du beredd att ta alla lämpliga arbeten?
  5. Befinner du dig i Sverige?

Du kan bara få ersättning för dagar som du är anmäld på arbetsförmedlingen, och du kan inte anmäla dig retroaktivt.

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 10 april 2017
Sidansvarig: Annika Stenberg