75-dagarsregeln

Ordförklaringar

75-dagarsregeln, eller deltidsbegränsningen, innebär att man endast kan få 75 ersättningsdagar i kombination med arbete. Anställningsform har ingen betydelse.

Ny regel 15 maj 2017: 60 veckor istället för 75 dagar

Du som är arbetslös kan få a-kassa i upp till 300 ersättningsdagar. Har du barn som är under 18 år när de 300 dagarna tar slut får du 150 dagar till, alltså totalt 450 dagar. Men arbetar du deltid, med månadslön eller som timanställd, kan du bara få ut 75 ersättningsdagar även om du har dagar kvar dagar upp till 300/450.

Med deltidsdagar avses alltså inte arbetsdagarna under en vecka, utan de ersättningsdagar du får utbetalda från oss i veckor då du även har arbetat i någon omfattning.

Lyssna på A-kassepodden #1 "Hur fungerar 75-dagarsregeln?"

Exempel

Du är helt arbetslös och får fem ersättningsdagar per vecka från a-kassan. Efter 3 veckor får du möjlighet att jobba extra 2 dagar i veckan på ett gym och får då 3 ersättningsdagar från a-kassan per vecka. De 3 dagarna du får när du deltidsarbetar är deltidsdagar och du kan därför få a-kassa i 25 veckor så länge som du arbetar 2 dagar i veckan (3 dagar/vecka i 25 veckor = deltidsdagarna slut).

Du får sluta när deltidsdagarna är slut

Om de 75 dagarna tar slut har du två alternativ.

  1. Fortsätta att arbeta deltid utan arbetslöshetsersättning
  2. Sluta ditt deltidsarbete för att söka heltidsarbete och under tiden vara helt arbetslös

Skulle du sluta ditt deltidsarbete för att deltidsdagarna är slut blir du inte avstängd ifrån ersättning förutsatt att inkomsten från deltidsarbetet är lägre än din ersättning från a-kassan.

Ensamstående föräldrar med egna hemmavarande barn kan anvisas till jobb- och utvecklingsgarantin och på så vis fortsätta deltidsarbeta med ersättning. Om du är i den situationen ska du kontakta din arbetsförmedlare.

Exempel - Eva säger upp sig

Eva jobbar 50 procent med en månadslön på 18 000 kronor. Hennes ersättning från oss är 760 kronor om dagen och en vanlig månad skulle hon få 16 720 kronor om hon var arbetslös. Eftersom Evas inkomst från arbetet är högre än den från a-kassan har hon inte giltig anledning att säga upp sig.

Fler exempel

Exemplen nedan utgår från att personernas genomsnittliga arbetstid före arbetslösheten (så kallad normalarbetstid) är 40 timmar per vecka och att de precis påbörjar sin 300 dagar långa ersättningsperiod.

Exempel 1 – Anna jobbar 75 %

Anna arbetar 75 procent och får arbetslöshetsersättning en dag i veckan. Hon kan få deltidsersättning utbetald i 75 veckor om hon fortsätter arbeta i samma omfattning. Observera att hon inte får någon ersättning de sju första veckorna, eftersom ersättningsperioden alltid inleds med sju karensdagar.

Exempel 2 – Anders jobbar 20 %

Anders arbetar en dag i veckan och får arbetslöshetsersättning fyra dagar i veckan. Han kan få deltidsersättning utbetald i 18 veckor och tre dagar. Observera att han inte får ersättning den första veckan plus två dagar till den andra veckan, eftersom ersättningsperioden alltid inleds med sju dagars karens.

Exempel 3 – Angelica jobbar 50 %

Angelica är anställd på 50 procent och arbetar heltid varannan vecka och är arbetsfri varannan vecka. Hon anses arbeta 50 procent varje vecka och ska redovisa 50 procents sysselsättningsgrad på sina kassakort. Det ger henne rätt till 2,5 ersättningsdagar i veckan. Angelica kan få deltidsersättning i 30 veckor om hon fortsätter att arbeta i samma omfattning. Observera att hon inte få ersättning de tre första veckorna, eftersom ersättningsperioden alltid inleds med sju dagars karens.

Förordning (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

7 § För veckor som en person utför eller deklarerar deltidsarbete lämnas arbetslöshetsersättning under sammanlagt längst 75 ersättningsdagar inom en ersättningsperiod. Resterande ersättningsdagar i perioden får endast användas för veckor då personen inte utför eller deklarerar något arbete.

Till förordningen

Varför finns regeln?

Varför får man då bara kombinera a-kassa och jobb 75 dagar? Lyssna på när Alexandra och Kalle på drygt 2 minuter förklarar hur beslutsfattarna har tänkt.

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 7 april 2017
Sidansvarig: Annika Stenberg