Avgångsvederlag

Ordförklaringar

Får du avgångsvederlag när din anställning upphör räknar vi dig som uppsagd även om du formellt har sagt upp dig. Registrera dig hos arbetsförmedlingen direkt anställningen upphör och kontrollera med Försäkringskassan hur du ska göra för att behålla din SGI. Skicka dina handlingar till oss så räknar vi fram när tiden med vederlag är slut och du kan börja få a-kassa.

Registrera dig hos arbetsförmedlingen och skicka in intyg

Registrera dig hos arbetsförmedlingen första dagen efter att din anställning upphör. Skicka oss en kopia på överenskommelsen om avgångsvederlag och blanketten Arbetsgivarintyg så räknar vi ut hur många dagar du anses ha ersättning via ditt avgångsvederlag. Är du fortfarande arbetslös efter vederlagstiden prövar vi om du uppfyller villkoren för a-kassa.

Du räknas som uppsagd

Får du någon form av avgångsvederlag eller annan ekonomisk kompensation utöver lön och semesterersättning i samband med att din anställning avslutas räknas det som att du blivit uppsagd även om du formellt sagt upp dig. Om det står att "anställningen upphört efter den anställdes egen begäran" räknas du ändå som uppsagd. 

A-kassa direkt efter vederlaget

Är du arbetslös kan du få arbetslöshetsersättning efter tiden med avgångsvederlag. Vederlagstiden räknar vi fram genom att dividera det totala värdet av avgångsvederlaget med den genomsnittliga lön du har haft. Som avgångsvederlag räknar vi exempelvis pengar, pensionsinbetalningar och förmånsvärdet av att du får behålla en tidigare tjänstebil.

Tiden med avgångsvederlag läggs ut med början dagen efter att din anställning upphört. Vid vilken tidpunkt ditt avgångsvederlag betalas ut saknar betydelse för när du anses vara arbetslös.

Behåll din SGI

Om du skulle bli sjuk eller vara föräldraledig får du ersättning från Försäkringskassan. För att din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) hos Försäkringskassan inte ska sänkas ska du vara registrerad och arbetssökande hos arbetsförmedlingen under hela tiden som du saknar anställning. Vill du har mer information om detta ska du kontakta arbetsförmedlingen respektive  Försäkringskassan.

Till arbetsförmedlingen

Till Försäkringskassan

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 9 juni 2017
Sidansvarig: Annika Stenberg