Fler a-kasseanledningar

Ordförklaringar
more reasons piggy bank

Planerar du för ett liv med utgifter? Då är a-kassan en ickefråga om du vill känna dig fri. Klart du ska vara med. A-kassan är också till för alla som jobbar, båda anställda och företagare. Att försäkra sin bil och sitt hem är heligt. Att försäkra ditt jobb genom att vara med i a-kassan borde vara lika självklart.

Till medlemsansökan - klicka här

Våra 5 bästa anledningar

Situationen på arbetsmarknaden är inte den enda orsaken till att du kan förlora jobbet. Det finns många scenarier som kan göra att det oväntade händer. Vad händer om företaget du jobbar på går i konkurs? Och vad gör du om du träffar någon och vill flytta till en annan stad, eller om du har en chef du inte står ut med?

A-kassan ger dig en frihet att kunna ändra dig – utan att du behöver oroa dig för att stå utan inkomst. Här är våra 5 bästa anledningar att vara med i a-kassan:

 1. Du kan få pengar om du skulle bli av med jobbet. Du kan få upp till 910 kr per dag i 300 ersättningsdagar. För att få ersättningen baserad på din lön behöver du uppfylla medlems- och inkomstvillkoren.
 2. Du kan känna dig trygg. Om det inte går som du tänkt dig på arbetsmarknaden kan du ändå sova gott om natten – a-kassan backar upp dig.
 3. Du kan få fackets inkomstförsäkring. I förbundets avgifter ingår en inkomstförsäkring som täcker upp till 80 procent av hela lönen. Den gäller bara om du är med i a-kassan.
 4. Du är solidarisk. Även om du själv har jobb så hjälper du andra, som just nu står utanför arbetsmarknaden, att få pengar när de behöver det. Och andra gör samma sak för dig om du någon gång skulle behöva a-kassa.
 5. Intygar att du har inkomst. Det händer att hyresvärdar, banker etc. vill ha intyg på att du är med i a-kassan för att hyra ut bostäder eller bevilja lån.

Varför just Akademikernas a-kassa?

 1. Vi är många. Tillsammans är vi Sveriges största a-kassa med över 700 000 medlemmar. Eftersom vi är många kan vi hålla avgiften låg.
 2. Både för företagare och anställda. Våga ta ett nytt steg i karriären – oavsett om du är anställd eller frilansar.
 3. Du behöver inte byta. Du som är akademiker kan vara med hela ditt arbetsliv. Det är din utbildning som räknas.
 4. Vi är experter på a-kassa. Vår personal är kompetent och fortbildas kontinuerligt i försäkringen, bemötande och klarspråk.
 5. Vi finns här för dig. Vi svarar i telefon alla vardagar 9-16. Du når oss också via mejl på info@aea.se eller på Facebook, Instagram och Twitter.

Mer om försäkringen du tecknar när du går med

Ännu fler anledningar

 1. Du kan få del av det du redan betalar för. När du jobbar betalar din arbetsgivare in arbetsgivaravgift som bland annat går till de som är arbetslösa. För att du ska få del av dessa pengar, om du skulle bli arbetslös, måste du vara med i a-kassan.
 2. A-kassan har inget vinstintresse. Fler medlemmar betyder inte vinst för oss, det betyder att vi kan fortsätta ha låg avgift. Vi rekryterar inte för att tjäna pengar. A-kassan är också politiskt obunden. Målet är att ge ekonomiskt stöd för dem utan jobb, via pengar från staten och medlemmarna.
 3. Viktig för samhället och välfärden. Med a-kassan som tillfällig inkomst ska man ha möjlighet att fokusera på att hitta nytt jobb – grunden för en dynamisk arbetsmarknad.

Till medlemsansökan - klicka här

Uppdaterad: 27 juni 2019
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!