Hej!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på ett par frågor om vår sajt. Det tar bara någon minut.

Vänliga hälsningar

Akademikernas a-kassa.

Ordförklaringar

Därför ska du vara med

Varför ska man egentligen vara med i a-kassan? Just nu är endast 1 procent av Akademikernas a-kassas medlemmar arbetslösa, 99 procent utnyttjar alltså inte försäkringen. Men a-kassan är också till för alla som jobbar. Man tecknar inte en bilförsäkring för att man tror att man ska krocka, utan för att ha en om det skulle hända. Lika självklart borde det vara med a-kassan och försäkra sin inkomst.

Varför a-kassan?

A-kassan är till för dig som jobbar. Skulle du bli arbetslös kan du få ersättning. Att vara med gör att du kan vara flexibel på arbetsmarknaden. Vill du byta jobb eller flytta ska du våga göra det. Du ska kunna starta ett företag och om det inte fungerar kunna få ersättning. Blir du av med jobbet ska du inte behöva gå från hus och hem. A-kassan betyder trygghet för både individ och samhälle.

  • A-kassan är en medlemsorganisation.
  • A-kassan är inte vinstdrivande. Fler medlemmar betyder inte vinst för oss, det betyder att vi kan fortsätta ha låg avgift. Vi rekryterar inte för att tjäna pengar.
  • Vi är viktiga för samhället och välfärden. Arbetslöshetsförsäkringen är en grund för en dynamisk arbetsmarknaden. Man ska inte behöva gå från hus och hem för att man blir av med jobbet. Med a-kassan som tillfällig inkomst ska man ha möjlighet att fokusera på att hitta nytt jobb.

Varför just Akademikernas a-kassa?

De flesta av våra medlemmar blir aldrig arbetslösa, men runt 20 procent har haft ersättning från oss någon gång under sitt medlemskap. Just nu ligger arbetslösheten på den rekordlåga nivån 1 procent. Du kanske heller inte blir arbetslös från just ditt yrke? Se a-kassan som en omställningsförsäkring. Om du till exempel skulle bli sjuk av ditt jobb som sjuksköterska så kan a-kassan hjälpa till ekonomiskt när du söker nytt jobb.

  1. Vi är Sveriges största a-kassa med 690 000 medlemmar. Eftersom vi är många kan vi hålla avgiften låg.
  2. Du som är akademiker kan vara med hela ditt arbetsliv.
  3. Som medlem hos oss vågar du satsa på din karriär – oavsett om du är anställd eller har eget företag.
  4. Du är trygg om det inte riktigt går som du tänkt dig på arbetsmarknaden.
  5. Vår personal är kompetent och fortbildas kontinuerligt i försäkringen, bemötande och klarspråk.
  6. Vi finns där för dig! Vi svarar i telefon alla vardagar 9-16. Du når oss även på mail info@aea.seFacebook och Twitter.

Mer om försäkringen du tecknar när du går med

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 24 augusti 2016
Sidansvarig: Annika Stenberg