Har du flyttat utomlands?

Ordförklaringar
fötter

Du har en ny adress utomlands - spännande för dig med flytten. Frågan är nu om du ska fortsätta att vara medlem i Akademikernas a-kassa.

Om du redan har kontaktat oss på grund av att du flyttat utomlands kan du ignorera det här meddelandet. Need this information in English? Click here

Har du flyttat till ett land inom EU/EES?

I de flesta EU/EES-länder är arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk. Det innebär att du automatiskt omfattas av socialförsäkringssystemet, där arbetslöshetsförsäkringen ingår, så snart du börjar arbeta och betalar skatt. Så snart du börjar jobba i ditt nya land avslutar du ditt medlemskap i Akademikernas a-kassa.

I Danmark och Finland måste du gå med i a-kassan. Registrera dig så snart du börjar arbeta i ett av dessa länder.

Har du en svensk arbetsgivare?

Om du arbetar utomlands för en svensk arbetsgivare som har sitt säte i Sverige och lönen har betalas ut från Sverige jämställer vi det arbetet med arbete i Sverige. Fortsätt vara medlem i Akademikernas a-kassa.

Har du flyttat med din partner som arbetar för en svensk arbetsgivare?

Om du flyttar med din partner som arbetar för en svensk arbetsgivare och din partner får sin lön betald från Sverige ska du fortsätta vara medlem. Din inkomst från Sverige är då skyddad. Kontakta oss för mer information.

Har du flyttat till ett land utanför EU/EES?

I de flesta fall bör du avsluta ditt medlemskap. Det finns några undantag. Läs om dem här

Hör av dig

All info om utlandsvistelser hittar du här. Kontakta oss om du är osäker på hur du ska göra. A-kassan är din viktigaste försäkring. Vardagar når du oss 9-16 på 08-412 33 00.

 
Uppdaterad: 7 maj 2019
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!