Arbete

 • Måste jag söka vilket jobb som helst?

  Svar: I princip ja, men du kan diskutera med din arbetsförmedlare vilken typ av jobb du ska söka eftersom det ska stå i din handlingsplan. Men formellt är det vi på a-kassan som fattar beslut om vilka jobb som är lämpliga om saken ställs på sin spets.

  Mer om lämpliga arbeten

  68 av 94 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag är inte längre arbetslös, hur meddelar jag det?

  Svar: Skicka in det sista kassakortet samt meddela arbetsförmedlingen att du inte längre är arbetssökande. Om du har jobbat under tiden med arbetslöshetsersättning så ska du skicka in ett arbetsgivarintyg så att vi kan se att du har fått rätt ersättning.

  202 av 264 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Får jag bara 75 dagar om jag jobbar?

  Svar: Det finns en tidsmässig begränsning för hur länge du får arbeta deltid och fylla ut med a-kassa. När du får ett beslut om att du har rätt till ersättning från du en ersättningsperiod på 300 dagar totalt. 75 av dessa dagar, så kallade deltidsdagar, kan du använda i veckor som du också arbetar.

  Låt säga att du före arbetslösheten i genomsnitt arbetade heltid. Första veckan arbetar du en dag. Du kommer då att få ersättning fyra dagar den veckan. De fyra dagarna som räknas som deltidsdagar och räknas bort från de 75 dagarna. Du har då 71 dagar kvar att kombinera med arbete – och du har 296 dagar kvar på din period. Skulle du veckan därpå vara arbetslös på heltid får du ersättning för 5 dagar. Du har då 291 dagar kvar på ersättningsperioden – varav 71 dagar kan kombineras med arbete.

  Om 75-dagarsregeln

   

  35 av 60 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej