Arbete

 • Måste jag söka vilket jobb som helst?

  Svar: Tillsammans med din arbetsförmedlare ska du snabbt försöka hitta ett nytt jobb. Skulle det finnas något hinder ska du försöka lösa problemet så snart det går. Nästan alla jobb anses vara lämpliga, men det finns undantag. Utgångspunkten är att du ska söka och vara beredd att ta alla tillgängliga lämpliga arbeten och arbetsmarknadsåtgärder. Om ett arbete anses vara lämpligt eller inte beror på den aktuella arbetsmarknaden, dina förutsättningar för att klara arbetet och av hur länge du varit arbetslös.

  Mer om lämpliga arbeten

  0 av 2 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag är inte längre arbetslös.
   Svar:
  • Tidrapportera på ditt sista kassakort i Mina sidor.
  • Hör av dig till din arbetsförmedlare.
  • Skicka in arbetsgivarintyg till oss om du har jobbat under tiden med a-kassa.

  Lycka till med nya jobbet!

  4 av 19 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Får jag bara 75 dagar om jag jobbar?

  Svar: Ny regel den 15 maj – ersättning i 60 veckor istället för 75 dagar

  Det finns en tidsmässig begränsning för hur länge du får arbeta deltid och fylla ut med a-kassa. När du får ett beslut om att du har rätt till ersättning från du en ersättningsperiod på 300 dagar totalt. 75 av dessa dagar, så kallade deltidsdagar, kan du använda i veckor som du också arbetar.

  Låt säga att du före arbetslösheten i genomsnitt arbetade heltid. Första veckan arbetar du en dag. Du kommer då att få ersättning fyra dagar den veckan. De fyra dagarna som räknas som deltidsdagar och räknas bort från de 75 dagarna. Du har då 71 dagar kvar att kombinera med arbete – och du har 296 dagar kvar på din period. Skulle du veckan därpå vara arbetslös på heltid får du ersättning för 5 dagar. Du har då 291 dagar kvar på ersättningsperioden – varav 71 dagar kan kombineras med arbete.

  Om 75-dagarsregeln

   

  37 av 62 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej