Hej!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på ett par frågor om vår sajt. Det tar bara någon minut.

Vänliga hälsningar

Akademikernas a-kassa.

Ersättning

 • Måste intygen vara i original?

  Svar: Nej, det går utmärkt att skicka in kopior.

  Ladda upp dina dokument på www.aea.se/laddaupp eller som bilagor till våra e-formulär.

  Du kan också posta dina handlingar till Akademikernas a-kassa, Box 3536, 103 69 Stockholm.

  Till våra e-tjänster

  390 av 406 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Vad är skillnaden mellan anställningsbevis och arbetsgivarintyg?

  Svar: Av ett anställningsbevis framgår till exempel vilken typ av anställning du har och hur mycket du ska jobba. Ett arbetsgivarintyg styrker hur mycket du faktiskt har arbetat.

  491 av 533 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag vill säga upp mig. Vad händer med a-kassan då?

  Svar: Du blir först avstängd från ersättning i 45 dagar. Ersättningsperioden inleds sedan med 7 dagars karens. Skulle du ha giltiga skäl för din uppsägning får du ersättning efter 7 dagars karens. Giltiga skäl kan vara att du blir sjuk av ditt arbete, att du blir mobbad eller att din arbetsgivare inte betalar ut lön. Dina skäl måste vara styrkta.

  Blir du avstängd från ersättning får du ingen ersättning från a-kassan under sammanlagt 52 dagar (45 avstängningsdagar samt 7 dagars karensdagar). Först efter 10 veckor har du rätt till ersättning.

  Anmäl dig på på arbetsförmedlingen direkt du slutat ditt arbete för att avstängningsdagarna ska börja räknas av. Fyll i kassakort under hela avstängningstiden. Detta gör du enklast via Mina sidor.

  Mer om egen uppsägning

  409 av 493 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Hur lång är karenstiden för a-kassa?

  Svar: Sju dagar. En ersättningsperiod inleds alltid med sju dagars karens. Du kan som mest få fem dagars ersättning från a-kassan per vecka. Det innebär att du i inledningen av din arbetslöshet står utan ersättning i drygt en vecka om du är helt arbetslös. Kom ihåg att fylla i dina kassakort även under karenstiden så att karensdagarna räknas av.

  Om du har sagt upp dig från din anställning utan giltiga skäl blir du avstängd från ersättning. Avstängningstiden är 45 dagar. När din ersättningsperiod sedan börjar inleds den med sju dagars karens. Sammanlagt får du ingen ersättning under 52 ersättningsdagar.

  Mer om karens

  195 av 237 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Det står att barntillsynen måste vara ordnad, men vi har ingen plats på förskolan.

  Svar: Om du inte har plats på förskolan för ditt barn går det bra att ordna barnomsorgen privat. Det som räknas är om det finns någon som kan ta hand om ditt barn så att du kan jobba. Om till exempel mor- eller farföräldrarna kan ställa upp och ta hand om ditt barn kan du ange deras namn på blanketten Anmälan om arbetslöshet.

  51 av 73 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Kan jag starta eget med a-kassa?

  Svar: Det är inte tillåtet att starta eget och samtidigt få ersättning från a-kassan. Om du börjar marknadsföra ditt företag, starta en hemsida, planera etc så har du inte längre rätt till arbetslöshetsersättning.

  Mer om att starta eget företag

  56 av 74 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag är inte nöjd med mitt beslut. Hur gör jag nu?

  Svar: Begär att vi omprövar beslutet. Det kan du fylla i vårt formulär, mejla info@aea.se eller skicka ett vanligt brev till Akademikernas a-kassa, Box 3536, 103 69 Stockholm. Ange varför du inte är nöjd med beslutet. Skulle du har fler uppgifter i ditt ärende ska du skicka med dem.

  Ompröva ditt beslut här

  28 av 30 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Måste jag söka vilket jobb som helst?

  Svar: I princip ja, men du kan diskutera med din arbetsförmedlare vilken typ av jobb du ska söka eftersom det ska stå i din handlingsplan. Men formellt är det vi på a-kassan som fattar beslut om vilka jobb som är lämpliga om saken ställs på sin spets.

  Mer om lämpliga arbeten

  57 av 82 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Hur får jag ut min inkomstförsäkring?

  Svar: Om du har din försäkring via Saco Inkomstförsäkring får du ansökningshandlingar hemskickade automatiskt när du anmält dig på arbetsförmedlingen. Har du din försäkring via ett privat bolag eller ett förbund som inte har Saco Inkomstförsäkring måste du själv ansöka om ersättning. Vi på Akademikernas fattar beslut om rätt till arbetslöshetsersättning, inte om inkomstförsäkringen.

  Mer om inkomstförsäkring via fackförbunden

  41 av 75 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Hur mycket är maxersättning?

  Svar: Högsta dagpenning (eller maxersättning) är i dag 910 kronor per dag de första 100 ersättningsdagarna, därefter 760 kronor per dag. Arbetslöshetsersättning betalas ut maximalt 5 dagar per vecka. Om du är helt arbetslös en månad får du i genomsnitt 22 dagar. Du som har haft högre lön än 25 025 per månad får cirka 20 000 kronor före skatt de första 100 dagarna. Om du har en inkomstförsäkring via facket eller privat bolag kan du få mer.

  Räkna ut din ersättning

  Om ersättningen

  Om inkomstförsäkring

  145 av 184 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag började plugga i höstas och nu hittar jag inget sommarjobb i år. Jag hade a-kassa förra året. Kan jag få det i sommar också?

  Svar: Nej. Om du ska fortsätta att plugga i höst kan du inte få arbetslöshetsersättning i sommar. Skulle du inte få något jobb efter att du har avslutat dina studier är det möjligt att fortsätta på din påbörjade ersättningsperiod.

  Mer om studier

  22 av 25 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag får grundbelopp från er. Nu har jag snart varit medlem i a-kassan i 12 månader. Vad ska jag göra för att få a-kassa grundad på min lön?

  Svar: När du har varit medlem i 12 månader kommer en handläggare att titta på ditt ärende. Handläggaren prövar om du har rätt till inkomstrelaterad ersättning eller inte. För att ha rätt till inkomstrelaterad ersättning ska du ha uppfyllt ett arbetsvillkor under din medlemskapstid. Arbetsvillkoret är uppfyllt om du har arbetat 80 timmar i månaden under 6 månader.

  60 av 77 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Kan jag ta ut föräldrapenning på helger?

  Svar: Ja. Att ta ut föräldrapenning på lördagar och söndagar påverkar inte arbetslöshetsersättningen.

  65 av 71 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag är provanställd och trivs inte. Hur blir det med a-kassan då?

  Svar: Om du själv väljer att avsluta en provanställning räknas det som om du sagt upp dig. Detta gäller under provanställningstiden och när provanställningen går ut. Skulle arbetsgivaren vilja att du fortsätter din anställning anses du vara fast anställd.

  Om arbetsgivaren avbryter provanställningen har du rätt till ersättning som efter en tidsbegränsad anställning.

  Egen uppsägning

  75 av 111 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag slutar snart mitt vikariat. Hur blir det med a-kassan?

  Svar: Om det var kortare tid än 365 dagar sedan du senast fick a-kassa fortsätter du på din gamla ersättningsperiod. det blir ingen ny karens. Har du arbetat som lärare med rätt till ferielön? Då kan du få ersättning först när ferielöneperioden löpt ut.

  Om du har arbetat mer än ett år är du som "ny" hos a-kassan och vi kontrollerar om du på nytt har uppfyllt arbetsvillkoret och det blir också 7 nya karensdagar.

   

   

   

   

  91 av 135 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag har inte tagit ut alla semesterdagar och får nu en klumpsumma när jag slutar. Vad händer då?

  Svar: Har du inarbetade semesterdagar som betalas ut i pengar i samband med att din anställning upphör påverkar dessa inte din rätt till ersättning.

  98 av 104 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag har ett fosterbarn. Räknas den ersättningen in i a-kassan?

  Svar: Har du fosterbarn räknas det i regel inte som arbete och påverkar inte din rätt till arbetslöshetsersättning. Eftersom du inte har lön utan ett fast arvode och uppdraget inte påverkar dina möjligheter att söka och ta arbete ska det inte fyllas i på kassakorten

  16 av 17 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag har sagt upp mig och blivit avstängd. Varför börjar inte mina dagar att dras?

  Svar: Har du fyllt i och skickat in dina kassakort? För att dina dagar ska räknas av måste vi se vad du har haft för sysselsättning. Har du varit arbetslös och registrerad på arbetsförmedlingen så räknas dagarna av om du skickar in dina kassakort. Tänk också på att efter de 45 dagarnas avstängning kommer 7 dagars karens.

  11 av 15 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag har skattejämkning. Har ni fått den från Skatteverket?

  Svar: Nej, skicka in en kopia på beslut om jämkning från Skatteverket till Akademikernas a-kassa, Box 3536, 103 69 Stockholm. Det går också bra att mejla en kopia till info@aea.se. Jämkningen börjar gälla veckan efter att vi har registrerat den.

  10 av 12 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • När får jag min första utbetalning?

  Svar: Du kan tidigast få din första utbetalning tre veckor från den dagen du anmälde dig på arbetsförmedlingen. En förutsättning för att utbetalning ska kunna ske är att du har skickat in ansökningshandlingar, kassakort och att vi har fattat ett beslut.

  Om utbetalning

  39 av 55 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Måste jag skicka in mina handlingar direkt när jag blir arbetslös?

  Svar: Det går att ansöka om ersättning retroaktivt 9 månader tillbaka i tiden. Tänk på att du måste anmäla dig på arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen.

  53 av 60 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag har fått en begäran om arbetsgivarintyg. Jag är inte längre arbetslös, behöver jag ändå skicka in ett arbetsgivarintyg?

  Svar: Ja, om du har arbetat deltid och fått a-kassa behöver vi få in ett arbetsgivarintyg för att se att du har fått rätt ersättning.

  21 av 28 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Mina 300 ersättningsdagar håller på att ta slut. Jag har barn under 18 år, hur gör jag för att få ytterligare 150 ersättningsdagar?

  Svar: Ingenting. Prövningen om de extra dagarna görs automatiskt. Vi samkör vårt register med Försäkringskassan för att få fram barnuppgifterna.

  140 av 174 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag har inte fått alla intyg ännu, kan jag skicka in de handlingar jag har så länge?

  Svar: Ja, det går bra. Skicka också dina kassakort även om du inte fått beslut än.

  24 av 25 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Jag är inte längre arbetslös, hur meddelar jag det?

  Svar: Skicka in det sista kassakortet samt meddela arbetsförmedlingen att du inte längre är arbetssökande. Om du har jobbat under tiden med arbetslöshetsersättning så ska du skicka in ett arbetsgivarintyg så att vi kan se att du har fått rätt ersättning.

  146 av 189 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Varför är min första utbetalning så liten?

  Svar: En ersättningsperiod inleds alltid med 7 obligatoriska karensdagar. Det betyder att du inte får någon ersättning för de första 7 arbetslösa dagarna.

  Om karens

  14 av 19 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Till vilket konto får jag min ersättning utbetald?

  Svar: Anmäl vilket konto och vilken bank du vill ha din ersättning utbetald till på www.swedbank.se/kontoregister. Gör det i samband med att du ansöker om ersättning – så slipper du få en utbetalningsavi som kostar pengar att lösa ut.

  19 av 22 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Får jag bara 75 dagar om jag jobbar?

  Svar: Det finns en tidsmässig begränsning för hur länge du får arbeta deltid och fylla ut med a-kassa. När du får ett beslut om att du har rätt till ersättning från du en ersättningsperiod på 300 dagar totalt. 75 av dessa dagar, så kallade deltidsdagar, kan du använda i veckor som du också arbetar.

  Låt säga att du före arbetslösheten i genomsnitt arbetade heltid. Första veckan arbetar du en dag. Du kommer då att få ersättning fyra dagar den veckan. De fyra dagarna som räknas som deltidsdagar och räknas bort från de 75 dagarna. Du har då 71 dagar kvar att kombinera med arbete – och du har 296 dagar kvar på din period. Skulle du veckan därpå vara arbetslös på heltid får du ersättning för 5 dagar. Du har då 291 dagar kvar på ersättningsperioden – varav 71 dagar kan kombineras med arbete.

  Om 75-dagarsregeln

   

  33 av 54 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej