Så söker du ersättning

Ordförklaringar
Man som söker a-kassa

Registrera dig på på arbetsformedlingen.se på din första arbetslösa dag. Skaffa arbetsgivarintyg för dina 12 senast arbetade månader och sök ersättning hos oss. Tidrapportera i Mina sidor för att få din ersättning utbetald.

Checklista: Vad behöver du göra?

1. Skriv in dig på arbetsförmedlingen

2. Skaffa arbetsgivarintyg för 12 månader

3. Fyll i formuläret Sök ersättning

4. Anmäl ditt bankkonto

5. Tidrapportera till oss

6. Aktivitetsrapportera till arbetsförmedlingen

1. Skriv in dig på arbetsförmedlingen

För att ha rätt till ersättning ska man vara inskriven på arbetsförmedlingen. Man kan inte göra det retroaktivt så det är viktigt att göra det första dagen.

2. Skaffa arbetsgivarintyg för 12 månader

För att uppfylla arbetsvillkoret och ha rätt till ersättning räcker det med att man har arbetat sex månader, 80 timmar per kalendermånad. Vi räknar alltid ut ett genomsnitt på 12 månader så det är alltså bättre för med intyg för 12 månader.

  • Begär arbetsgivarintyg av din arbetsgivare i Mina sidor för de 12 senast arbetade månaderna.
  • Har du inte BankID kan du läsa mer här

3. Fyll i Sök ersättning

Fyll i formuläret Sök ersättning och ladda upp dina handlingar och intyg i Mina sidor. Om något saknas eller är ofullständigt hör vi av oss. Beslutet laddar vi upp i Mina sidor.

  • Har du inte BankID? Fyll i formulären på sidan E-tjänster.
  • Vill du hellre posta? Skicka dem till Akademikernas a-kassa, FE55, 930 88 Arjeplog.

4. Anmäl ditt bankkonto

Anmäl vilket konto och vilken bank du vill ha din ersättning utbetald till på www.swedbank.se/kontoregister. Gör det så snart som möjligt så slipper du få en utbetalningsavi som kostar pengar att lösa ut. Du behöver inte ha konto i Swedbank för att kunna registrera konto via dem.

5. Tidrapportera till oss

För att vi ska kunna fatta beslut behöver du ha tidrapporterat din första vecka i Mina sidor. Det gör du en gång i veckan.

6. Aktivitetsrapportera till arbetsförmedlingen

Under arbetslösheten ska man i början av varje månad (senast den 14:e) redovisa sitt arbetssökande till arbetsförmedlingen i en aktivitetsrapport.

  • Om din aktivitetsrapport inte kommer in i tid eller om arbetsförmedlingen anser att du inte har varit tillräckligt aktiv i ditt arbetssökande så kommer vi att få ett meddelande om det från arbetsförmedlingen.
  • Varför aktivitetsrapport? Ju mer din arbetsförmedlare vet, desto snabbare kan hen hjälpa dig. För att du ska kunna få rätt stöd behöver de bland annat veta vilka jobb du har sökt och vilka andra aktiviteter du har genomfört för att bryta arbetslösheten.
 

Uppdaterad: 25 juni 2019
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!