Så söker du ersättning

Ordförklaringar

Om du blir arbetslös är det viktigt att du skriver in dig på arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Skaffa arbetsgivarintyg för dina 12 senast arbetade månader och sök ersättning hos oss. Fyll i dina kassakort i Mina sidor för att få din ersättning utbetald.

Checklista: Vad behöver du göra?

Skriv in dig på arbetsförmedlingen

För att ersättning ska kunna betalas ut måste du vara inskriven och registrerad på arbetsförmedlingen. Logga in med BankID* på arbetsförmedlingens webbplats och skriv in dig den första arbetslösa dagen. Arbetsförmedlingen meddelar oss att du är registrerad.

Till arbetsförmedlingen

*Har du inte BankID måste du besöka arbetsförmedlingen och registrera dig den första arbetslösa dagen.

Skaffa arbetsgivarintyg för de 12 senast arbetade månaderna

Skaffa intyg på de 12 senaste månaderna du har arbetat. För att uppfylla arbetsvillkoret och ha rätt till ersättning räcker det med att du har arbetat sex månader, 80 timmar per månad, men ersättningen blir lägre eftersom vi slår ut den arbetade tiden på ett år.

Arbetsgivarintyget får du av din arbetsgivare, oftast är det löneadministratören som fyller i det åt dig. Kontakta din arbetsgivare och be hen att fylla i det på arbetsgivarintyg.nu.

Arbetsgivarintyg

Mer om arbetsvillkoret

Skicka in dina handlingar och intyg till oss

Skicka in dina handlingar och intyg till oss. När vi fått in din ansökan till oss går vi igenom den. Om något saknas eller är ofullständigt hör vid av oss till dig. Så fort vi har de uppgifter vi behöver fattar vi beslut om din rätt till ersättning. Beslutet lägger vi upp i Mina sidor.

De flesta uppgifter kan du fylla i på sidan E-tjänster. Där kan du också ladda upp de handlingar vi behöver.

Vilka handlingar ska jag skicka in?

Till våra e-tjänster

Fyll i dina kassakort löpande i Mina sidor

Skaffa e-legitimation/BankID och fyll löpande i dina kassakort i Mina sidor så att vi kan betala ut din ersättning. Börja med att fylla i kassakorten så snart det går, du behöver inte invänta beslutet från oss.

Till Mina sidor

Anmäl till vilket konto du vill ha din ersättning

Anmäl vilket konto och vilken bank du vill ha din ersättning utbetald till på www.swedbank.se/kontoregister. Gör det i samband med att du ansöker om ersättning – så slipper du få en utbetalningsavi som kostar pengar att lösa ut.

Rapportera aktiviteter till Arbetsförmedlingen

Under arbetslösheten ska du varje månad senast den 14 redovisa ditt arbetssökande till arbetsförmedlingen i en aktivitetsrapport. Om din aktivitetsrapport inte kommer in i tid eller om arbetsförmedlingen anser att du inte har varit tillräckligt aktiv i ditt arbetssökande så kommer vi att få ett meddelande om det från arbetsförmedlingen. Ett meddelande kan resultera i en varning, avstängning från ersättning eller att ersättningrsätten upphör.

Rapportera dina aktiviteter

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 3 oktober 2016
Sidansvarig: Annika Stenberg