Så fungerar a-kassan

Ordförklaringar

Vi betalar ut a-kassa till våra medlemmar som är arbetslösa och som klarar villkoren. De flesta är inte arbetslösa, har aldrig varit det och kommer inte att bli det. De vill helt enkelt ha ekonomisk trygghet i alla fall. Och skulle man ha inkomstförsäkring via sitt förbund är a-kassan utgångspunkten för den.

Därför finns a-kassan

Vi betalar ut a-kassa istället för lön till de arbetslösa för att ge trygghet i förändring på den svenska arbetsmarknaden. A-kassan gör att man vågar byta jobb och starta företag. Den kan också göra att de som inte har fasta anställningar ändå kan få hyra en bostad eller låna i banken för att köpa en bostad. Alla som jobbar har rätt att gå med i a-kassan, men man väljer själv om man vill. Fler anledningar varför det är bra med a-kassa hittar du här.

Alla som jobbar är med och betalar

Alla som arbetar i Sverige och som är mellan 16-64 år får vara med i a-kassan, det finns 27 att välja bland. Alla som arbetar är med och finansierar a-kassornas utbetalningar via en öronmärkt del av arbetsgivaravgiften. Därför kan även arbetslösa som inte är medlemmar i a-kassan i vart fall få så kallat grundbelopp (max 365 kronor om dagen). 

Medlemmar kan få mer

För att ha rätt till ersättning baserad på lönen när man är arbetslös, ska man vara medlem i a-kassan och ha varit det i minst tolv månader. Dessutom behöver man klara arbetsvillkoret. A-kassemedlemskapet är också en förutsättning för de inkomstförsäkringar som många fackförbund har.

Arbetsförmedlingen kontrollerar arbetssökandet

Vi beräknar och beslutar om rätten till arbetslöshetsersättning men det är arbetsförmedlingen som kontrollerar själva arbetssökandet. Till a-kassan tidrapporterar du varje vecka och till arbetsförmedlingen aktivitetsrapporterar du varje månad.

Uppdaterad: 21 december 2018
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!