Akademikernas a-kassa låter svenska akademiker bjuda på sitt bästa karriärråd. UNHCR-chefen Åsa Widell ber sina medarbetare om hjälp – men på rätt sätt.

Be dina medarbetare om råd. Oavsett om du är mellanchef eller högre upp i organisationen, nyutnämnd eller erfaren.

Att be om råd är en helt annan sak än att de du jobbar med får säga vad de tycker om olika saker, som i utvecklingssamtal. Därför formulerar jag mig just så här: "Vad har du för råd till mig?" eller "Hur skulle du rekommendera att jag agerar?"

Åsa Widell, UNHCR

Åsa Widell, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare - Foto © UNHCR

Råden jag får tillbaka kan vara allt ifrån "prata mer med den här arbetsgruppen, de har inte riktigt förstått" eller "förklara tydligare varför du fattat ett visst beslut" till väldigt specifika prioriteringar.

Det här ger mig ny input. Råden kan också bekräfta något och stärka mig i ett beslut, särskilt om flera personer säger samma sak.

Men den stora fördelen är en annan. Jag märker att alla som får möjlighet att ge råd höjer blicken över sin egen vardag på jobbet och i stället ser till vad vi gör som helhet. När medarbetaren tänker sig in i min situation bidrar det till ökat engagemang. Alla blir medansvariga, kan man säga. Rådet kan gälla en specifik utmaning eller mer generellt.

När jag var ny som generalsekreterare för Sverige för UNHCR började jag med att tala med alla medarbetare enskilt och frågade: "Vad skulle du råda mig att prioritera just nu?" Jag fick genast en massa nycklar till vad jag borde lägga kraft på i början.

När jag fått medarbetarråden tackar jag förstås. Och på möten där alla medarbetare är med kan det hända att jag hänvisar till att jag fått ett råd, och även säga vem som gett det, om det inte gäller något kontroversiellt.

Jag snappade upp det här på tech- och musikfestivalen South by Southwest i Austin 2017, då en talare berättade hur en av de största globala ledarna gör så här årligen med sina medarbetare.

Att be dem man jobbar med om råd är också ett statement. Jag har inte hela sanningen, vi jobbar ju tillsammans. De jag arbetar med kan mer än jag om sina specialistområden. Deras kunskap hjälper mig att lyckas med mitt uppdrag. Så tveka inte att fråga alla medarbetare. Nästan alla, oavsett plats i företaget, har råd att ge.

Namn: Åsa Widell

CV i urval: Journalist. Mångårig chefskarriär i Bonniersfären, redaktionschef Dagens industri och Dagens Nyheter, vd för Nyhetsbolaget.